Akita


FCI-nummer : 255

De Akita was de eerste van zeven rassen die behoren tot het Nationaal Erfgoed van Japan. In juli 1931 werd hij uitgeroepen tot Nationaal Monument van Japan.

Rasbeschrijving
De Akita is vrij onverstoorbaar en past zich aan in nieuwe situaties. Hij is een goede werker als je hem kan motiveren maar meestal gebeurt alles wel op zijn tempo. Naar volwassenen toe is hijs
sde omgang vriendelijk, maar tegen vreemden kan hij wel afstandelijk zijn. Hij heeft graag gezelschap, maar zal zich niet opdringen. Met kinderen kan hij goed overweg. Kinderen natuurlijk nooit alleen laten met een hond (dit geldt voor alle rassen). Kinderen kunnen soms onverwachte dingen doen en soms kan een hond niet anders dan reageren. In de omgang met andere honden is een Akita overheersend. Hij benadert honden op een natuurlijke wijze en legt ze graag zijn wil op. Mits een goede opgevoeding is hij een gehoorzame hond. Hij is echter niet onderdanig. Hij gaat graag zijn eigen gang.


Karakter
De akita is evenwichtig met een verstandige en bedachtzame manier van doen. Ze zijn intelligent en vriendelijk, maar tevens enigszins onafhankelijk en soms ook dominant. Ze zijn uitstekende waakhonden. Indien nodig springen ze zeer overtuigend voor hun mensen in de bres. Het zit echter niet in hun aard om blafferig, overattent en opgewonden te doen. Een Akita lijkt altijd onverstoorbaar in zijn doen en laten en maakt zich niet snel druk. Ze zijn zeer trouw aan hun eigenaar en het gezin en tevens ook redelijk gehoorzaam, maar ze stellen zich eerder vriendschappelijk dan slaafs op. Net als de Japanners zelf heeft dit ras een bepaalde waardigheid en beheersing over zich die als ondoorgrondelijk omschreven kan worden.

Sociale aanleg
De meeste Akita’s hebben geen boodschap aan mensen die ze niet kennen en ze nemen ten opzichte van hen een wat gereserveerde of waakzame houding aan. Ze zijn niet uitgesproken sociaal met andere honden. Soms stellen ze zich dominant op ten opzichte van seksegenoten. Vanwege het jachtinstinct moeten ze goed worden gesocialiseerd met katten en andere huisdieren. Is hieraan voldaan dan gaan ze redelijk tot goed om met deze dieren. Doorgaans kunnen ze het goed met kinderen vinden. De Akita werpt zich echter niet op als speelkameraadje, maar eerder als beschermer.

Verzorging
Tweemaal per jaar mag je rekenen op een hevige verharingsperiode maar met de juiste attributen kan je de losgekomen beharing gemakkelijk uit de vacht halen. Buiten deze verharingsperioden is een wekelijkse borstelbeurt voldoende.

Opvoeding
In handen van een eigenaar die stevig in zijn schoenen staat en consequent is, kan een Akita redelijk veel leren. De eigenaar moet wel enigszins doortastend te werk gaan. Dit is niet het type hond waarbij u door slaan, schreeuwen en veel dwang respect afdwingt. De hond presteert het beste als de oefeningen niet te lang achtereen herhaald worden. Ze moeten de hond uitdaging bieden. Akita’s zijn redelijk gehoorzaam, maar ze blijven trouw aan hun eigen inzichten. De opvoeding van de Akita moet dus duidelijk en consequent gebeuren, met veel geduld. Enig fysiek overwicht is noodzakelijk, maar een (te) harde opvoeding heeft een averechts effect.

Beweging
De Akita heeft een groot uithoudingsvermogen. Zijn bewegingsbehoefte is bovengemiddeld. Driemaal daags een ommetje is beslist niet toereikend om deze hond in een goede conditie te houden. Trek er dan ook regelmatig met de hond op uit. Akita’s lenen zich niet voor balspelletjes en zijn in doorsnee niet dol op apporteerspelletjes en dergelijke. In huis zijn Akita’s in doorsnee rustig.

RASSTANDAARD AKITA

Algeheel voorkomen Grote hond, robuust gebouwd, goed van verhoudingen en met veel substantie. Secondaire geslachtskenmerken bescheiden gedragen met veel adel en waardigheid.

Proportie De verhouding hoogte tot lengte van het lichaam bedraagt 10:11.

Hoofd Ruime vlakke schedel, aan de voorkant breed met een duidelijk aangegeven stop en een goed zichtbare rimpel over het voorhoofd. De wangen zijn matig ontwikkeld en de krachtige voorsnuit is matig lang. De neus is recht en heeft een dikke zwarte neusspiegel. Een lichtere kleur is toegestaan bij witte honden. Gesloten lippen.

Ogen Naar verhouding klein, bijna driehoekig van vorm, goed uit elkaar geplaatst. Aziatische uitdrukking. Donker bruin van kleur. Hoe donkerder hoe beter.

Oren Naar verhouding klein, dik en driehoekig, licht naar voren neigend en duidelijk gesplitst. Gescheiden door een matig brede tussenruimte en enigszins afgerond aan de punten.

Gebit Krachtig scharend gebit.

Hals Dik en gespierd, zonder keelhuid, in verhouding passend bij het hoofd.

Lichaam Hoge schoft, rechte korte rug, brede en gespierde lendenen, diepe borst en goed ontwikkelde voorborst. Matig gebogen ribben en goed opgetrokken buik.

Ledematen Schouders zijn matig schuin geplaatst en goed ontwikkeld. Voorbenen zijn recht en zwaar van bot. Ellebogen zijn tegen het lichaam geplaatst en middenvoeten enigszins schuin. Lange dijen, korte onderschenkels, sterke spronggewrichten. Matig gehoekt.

Voeten Dik, rond en aangesloten. Harde nagels. Kattenvoet.

Staart Hoog aangezet, dik, krachtig gekruld over de rug gedragen. Uitgerold reikt de punt van de staart bijna tot aan het spronggewricht. De staart moet altijd gekruld zijn, naar rechts, links of dubbel gekruld.

Gangwerk Veerkrachtig en sterke bewegingen.

Vacht De bovenvacht is hard en recht, de ondervacht zacht en dicht. De schouders en de romp zijn bedekt met iets langer haar. Het haar op de staart is langer dan de rest van het lichaam.

Kleur Rood, brindle en wit. Alle kleuren behalve wit moeten het ‘Urajiro’ vertonen. ‘Urajiro’ is de witte vacht op de zijkanten van de kaak, onderkant van de kaak, onderkant van de borst, onderkant van het lichaam, onderkant van de staart en de binnenzijde van de benen. Dit ‘Urajiro’ is zeer typisch voor de Akita.

Schofthoogte Reuen 67 cm, teven 61 cm. Er is een tolerantie van 3 cm naar boven of naar beneden.

Fouten Vrouwelijk lijkende reu, mannelijk lijkende teef. Ondervoor- en bovenvoor bijter. Gevlekte tong. Te korte staart. Zwart masker, markeringen op witte achtergrond (Pinto). Schuwheid (angst).

Diskwalificerende fouten Hangende staart. Hangende oren. Te lang van haar.

Gewicht 30 tot 50 kg

Meer informatie kun je vinden op de website van de Belgische Akitaclub
www.akitaclub.be  

Hondentips Magazine dankt Ingrid Voorspoels voor deze rasomschrijving
Ingrid is de trotse eigenaar van de hond op de foto’s. De reu Axa heeft ondertussen al verschillende kampioenstitels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *