De Franse Bulldog                                         Fierro De Noire Béatitude

Deze hond is van Franse oorsprong. De rasstandaard dateert van 28 april 1995. De Frans Bulldog wordt gebruikt als gezelschapshond en als waakhond. Bij de FCI is hij ondergebracht in groep 9 (gezelschapshonden). Er zijn geen werkproeven vereist.

Een kort historisch overzicht
Hij stamt af, zoals alle dogachtigen, van de Molosser uit Epire en het Romeinse keizerrijk. Hij is verwant aan de Engelse Bulldog, de Alaunt uit de middeleeuwen, de Franse Doggen en de Mops. De Bulldog die wij kennen is het product van verschillende kruisingen die gedreven fokkers in de volkswijken van Parijs in de jaren voor 1880 maakten. Destijds als hond van de lastdragers van de Hallen, slagers en koetsiers, wist hij door zijn bijzondere bouw en karakter het hart te veroveren van de high society en de artiestenwereld. Hij nam snel in aantal toe. De eerste rasvereniging werd in 1880 in Parijs opgericht.
De eerste geregistreerde inschrijving dateert uit 1885 en de eerste standaard werd opgemaakt in 1898, het jaar waarin de ‘Société Centrale Canine’ de Franse Bulldog als ras erkent. De eerste hondententoonstelling werd gehouden in 1887. De standaard werd gewijzigd in 1931-1932 en 1948, herschreven in 1986 ,door H.R. Reant en R. Triquet (gepubliceerd door de F.C.I. in 1987) en daarna door het bestuur van de Franse Bulldoggenclub in samenwerking met R. Triquet.

Algemeen voorkomen
Typisch een klein formaat van de dogachtigen. Het is een kleine, krachtige hond, kort gedrongen in al zijn proporties, kortharig met een plat gezicht en kortneuzig. Hij heeft staande oren en een van nature korte staart.

Gedrag en karakter
Gezellig, speels, sportief en opgewekt. Hij is zeer aanhankelijk aan zijn baasje en aan kinderen. Het is een echter charmeur, dol op spelletjes en daarbij is hij moedig en alert. Hoewel ze moedig, onstuimig en lichamelijk gehard zijn, blijken ze op het geestelijke vlak heel gevoelig; stemmingen in huis voelen ze haarfijn aan en harde woorden raken ze diep in hun ziel. Ze zijn zeer aanhankelijk en worden niet graag alleen gelaten. Ze maken graag deel uit van het gezin. Franse Bulldoggen kunnen wel eens jaloers zijn als de aandacht van de baas naar iets of iemand anders uitgaat. Deze honden zijn alert op wat er in hun omgeving gebeurt en ze laten hun stem beslist horen als ze onraad bespeuren. In doorsnee blaffen ze echter niet veel.

Sociale aanleg
De meeste van deze honden kunnen het uitstekend met kinderen vinden, ook met de jongste onder hen. Ze vormen, mede door hun hoge tolerantiedrempel en hondsgevoel voor humor, fijne speelkameraadjes voor wat oudere kinderen. Met andere huisdieren gaan Franse Buldoggen goed om, mits ze hiermee op jonge leeftijd opgroeien. Ze zijn in de regel mensenvrienden. Bezoek wordt meestal enthousiast verwelkomt.

Verzorging
De vachtverzorging heeft weinig om handen. In de verharingsperiode kan men met een rubberen borsteltje de dode en losse haren eenvoudig uit de vacht verwijderen. Buiten deze periode is een wekelijkse borstelbeurt voldoende. Gebruik hiervoor bvb. een harde harenborstel. De gezichtsplooien vergen normaal gezien niet veel onderhoud. Men kan de plooien af en toe insmeren met vaseline of een daartoe bestemd product. Regelmatig de gehoorgang nakijken op vuil en een teveel aan oorsmeer. De nagels kort houden.

Opvoeding
Een Franse Bulldog is niet moeilijk op te voeden. Ze zijn slim en leren vrij snel, zeker als de lessen op een vrolijke manier gebracht worden en als men de hond duidelijk laat weten wanneer men tevreden is. Desalniettemin kunnen ze u door hen zeer sprekende gezichtsmimiek al snel op het verkeerde been zetten; consequentie is dan ook zeker nodig. Dit ras is erg gevoelig voor de intonatie van uw stem.

 

Beweging
Deze honden spelen en ravotten graag. Langen wandelingen zijn niet nodig. Bij warm weer is dit, wegens de korte neus, zelfs ten zeerste af te raden. De meeste hebben dan ook genoeg aan driemaal per dag een blokje om en wat loslopen en spelen in de tuin. Ze kunnen ook goed op een flat gehouden worden. Ze hebben vrijwel geen jachtinstinct en weinig neiging om zelfstandig op pad te gaan.

Eros de Noir Beatitude
Rasbeschrijving

Het hoofd: het hoofd moet zeer krachtig, breed en vierkant zijn. De hoofdhuid vormt plooien en symmetrische of bijna symmetrische rimpels. Het hoofd van een Bulldog wordt gekenmerkt door een terugwijkende massieve neuspartij. De schedel bezit in breedte wat hij in lengte heeft verloren.

Het schedelgebied: de schedel is breed, bijna plat met een zeer bol voorhoofd. De wenkbrauwen springen naar voren en zijn gescheiden door een bijzonder ontwikkelde groef tussen de ogen. De groef mag zich op het voorhoofd niet voortzetten. De achterkant van de kop is weinig ontwikkeld. De stop is sterk geaccentueerd.

Het gezicht: de neus (wipneus) is breed, zeer kort, goed geopend en heeft symmetrisch geplaatste neusgaten die schuin naar achter liggen. De schuine stand van de neusgaten evenals de wipneus moet echter altijd de normale neusademhaling mogelijk maken. De voorsnuit is erg kort, breed, vertoont concentrisch symmetrische plooien die op de bovenlippen naar beneden lopen (lengte 1/6 deel van de totale lengte van de kop). De kaken zijn breed, vierkant en krachtig. De onderkaak beschrijft een grote boog en komt boven de bovenkaak uit. Als de bek gesloten is, wordt het uitsteken van de onderkaak verminderd door de kromming van het onderkaakbeen. Deze kromming is nodig om een te grote onderbeet te voorkomen. Bij de tanden staan de ondersnijtanden in geen geval achter de bovensnijtanden. De onderste snijtandenboog is rond. De kaken mogen geen zijwaartse afwijking noch draaiing vertonen. De verschuiving van de snijtandbogen zou strikt beperkt kunnen zijn, de essentiële voorwaarde blijft dat de bovenlip en de onderlip op elkaar sluiten zodat ze de tanden geheel bedekken.
De lippen zijn dik, een beetje slap en zwart. De bovenlip sluit aan de op de onderlip in het midden en bedekt de tanden, die nooit geheel zichtbaar mogen zijn. Het profiel van de bovenlip is hangend en rond. De tong mag nooit zichtbaar zijn. De spieren van de wangen zijn goed ontwikkeld maar steken niet uit. De ogen hebben een opgewekte uitdrukking, zijn laag geplaatst en ver genoeg geplaatst van de snuit en vooral van de oren. Ze zijn donker gekleurd, tamelijk groot, goed rond, licht puilend en laten op geen enkele manier wit zien als het dier naar voren kijkt. De randen van de oogleden moeten zwart zijn.

De oren: deze zijn van gemiddelde grootte, breed aan de basis en rond aan de bovenkant. Ze zijn hoog op het hoofd geplaatst maar niet te dicht bij elkaar en worden rechtop gedragen. De ooropening is van voren gezien geheel zichtbaar. De huid moet zacht en fijn aanvoelen.

De hals: deze is kort, licht gebogen en zonder wammen.

Het lichaam: de bovenlijn gaat geleidelijk omhoog tot het niveau van de lendenen en daarna snel omlaag tot aan de staart. Deze vorm is zeer gewild in verband met de korte lendenen. De rug is breed en gespierd. De lendenen zijn kort en breed. Het kruis is schuin aflopend. De borstkas is tonvormig en diep. De voorborst is breed en diep. De buik en flanken zijn opgetrokken maar niet als bij een windhond. De staart is kort en laag aan de croupe aangezet, aan de billen ‘geplakt’, dik aan de basis, ‘geknoopt’ of natuurlijk ‘gebroken’ en dun aan het uiteinde. Zelfs in actie moet hij onder een horizontale lijn blijven. Een relatief lange staart, ‘gebroken’ en dun (niet langer dan de sprong) is toegestaan, maar niet gewild. De voorhand is vast en regelmatig, en profil en van voren gezien. De schouders en opperarmen zijn kort en dik met een stevige en duidelijk zichtbare gespierdheid. De opperarm moet kort zijn. De elleboog ligt absoluut tegen het lichaam aan. De onderarmen zijn kort, staan goed uit elkaar, zijn recht en gespierd. De voetwortel en de middenvoet zijn stevig en kort. De Bulldog moet zonder 5de teen (hubertusklauw) geboren worden. De voeten zijn compact, rond en klein (zogenaamde ‘kattevoet) en licht naar buiten gedraaid. De tenen zijn compact, dik en goed gescheiden met korte nagels. De voetkussens zijn hard, dik en zwart. Bij gestroomde honden moeten de nagels zwart zijn. Bij bonte of fawnkleurige honden ziet men het liefst donkere nagels, maar lichtere nagels worden niet bestraft. De achterhand is sterk en gespierd. De achterbenen zijn wat langer dan de voorbenen zodat de achterhand wat hoger is. Ze is vast en regelmatig en profil en van achteren gezien. Het dijbeen is gespierd zonder al te rond te zijn. De sprong is tamelijk laag, niet te gehoekt en vooral niet te recht.

Gangwerk: wijde gangen. De ledematen verplaatsen zich evenwijdig aan de middenlijn van het lichaam.

Beharing: het haar is mooi kort, dik, glanzend en zacht. Als kleuren hebben we fawn, effen of gestroomd, bon met een beperkt aantal platen of overwegend bont. Alle nuances van fawn zijn geoorloofd, van rood tot licht bruin (café au lait). Bonte honden kunnen wit zijn of wit met gestroomde platen of wit met fawn platen. Wanneer een hond een zeer donkere neus heeft en donkere ogen omringd door donkere oogleden, worden enkele niet gepigmenteerde vlekken in het hoofd bij uitzondering toegestaan bij zeer mooie honden.

Grootte en gewicht: de schouderhoogte is 30,5 – 31,5 cm. De grootte is in harmonie met het lichaam. Het gewicht mag niet minder zijn dan 8 kilogram, maar niet meer dan 14 kilogram voor een Bulldog in goede conditie.

Daicha
 

Rika en Eddy Wernaers zijn reeds sinds 1971 verknocht aan dit ras. Zij zijn dan ook de trotse bezitters van Akir (reu) en Daicha (teef). Zij hebben reeds vele mooie resultaten behaald tijdens tentoonstellingen. Verleden jaar hebben ze een kennelnaam aangevraagd ‘de Jacorina’ met de bedoeling om zelf eens een nestje te fokken en zo hun ‘eigen’ Frans Bulldogje te hebben. Het zijn echte dierenvrienden en hebben er alles voor over om hun huisgenoten het zo aangenaam mogelijk te maken.

Meer informatie kun je vinden op: www.fransebulldogjes.net   en op de website van de club voor Franse Bulldoggen: www.belgianfrenchbulldogclub.be  en http://www.beatitude.be/  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *