Husky blijft enorm trekken

Van: Hanne
Onderwerp: Husky verwondt zichzelf met Gentle Leader

Bericht inhoud:
Beste Hondentipper,

Sinds 6 maanden hebben wij een Husky van 4 jaar oud geadopteerd van vrienden.
We hebben al veel energie in deze hond gestoken, maar 1 ding wil hij echt
niet afleren en dat is trekken aan de leiband. Deze Husky is het nooit
gewend geweest om te wandelen en hebben er alle moeite ingestoken om hem
het af te leren maar niets helpt!
Nu hebben we onlangs een Gentle Leader gekocht nadat vrienden ons dit
hebben aangeraden. Maar dit tuig is echt een hel voor onze hond. Zodra hij
het aanheeft wordt hij hysterisch en probeert  hij het met zijn poten van
zijn neus te trekken tot bloedens toe! Meestal wint hij het gevecht met de
Gentle Leader! We proberen hem de Gentle Leader met iets leuks en positief
te linken. Maar hoe enthousiast we ook zijn, hij blijft hysterisch en
zichzelf verwonden, wat mijn hart gewoon breekt.
Weten jullie misschien hoe wij dit probleem kunnen oplossen? Want we
zouden zo graag willen dat hij de Gentle Leader accepteert zodat hij niet
meer trekt en wij normaal met hem kunnen wandelen.

Alvast bedankt!

Hanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

12 gedachten over “Husky blijft enorm trekken

 1. Jannie

  Beste Hanne,

  Ik heb een Husky gehad (17jaar geworden) en nooit het trekken kunnen afleren. Mijn twee huidige honden trekken absoluut niet, maar een Husky is een apart-ras. Het trekken zit in de aard van de hond, net als het weglopen. Zoals hier al eerder getipt is, neem contact op met mensen met ervaring met slede-trek-honden. Ik persoonlijk heb alleen maar slechte ervaring overgehouden aan trainers van hondenscholen, die het wel even zouden wegtrainen. Nooit gelukt en heeft alleen maar veel frustratie bij mij en hond opgeleverd. Dingen zoals stilstaan, anderekant oplopenetc had alleen maar averechts effect. De hond ging zich verzetten en alleen maar harder trekken.

  Reageren
 2. Angela van Doremalen

  Ik wil ook even in gaan op het stuk wat Ilonka schrijft:
  De gentle leader bootst een neusbeet na, waardoor de hond continue bestraft wordt, zodra hij die om heeft. Vandaar waarschijnlijk het verzet van de hond.
  Ik vraag me af hoe zij daar bij komt? De GL is afgekeken van het paardenhalster en hij zit los om de neus als de hond/het paard rustig meeloopt. Pas als ze gaan trekken of verzet plegen, komt die druk op de neus en achter de oren. Een druk is niet te vergelijken met een neusbeet, die kort en krachtig een correctie geeft. Je mag NOOIT aan de lijn trekken of korte rukjes geven als je hond de GL aanheeft. Altijd langzaam de spanning op de lijn opvoeren tot dat hij strak staat. Ook moet je tijdens de “leer”periode altijd een halsband omdoen met daar ook een riem aan en die als hoofdlijn gebruiken. Mens en dier moeten beide wennen aan het lopen met een GL, altijd thuis beginnen met oefenen. GL aan tijdens het spelen/eten en knuffelen en dan de lijn er aan, samen met de gewone band en riem. Ik wens je veel geduld toe, maar als je het op de juiste manier aanleert, is het echt geen straf voor de hond om een GL aan te doen!

  Reageren
 3. Hondenfluisteraar Liesbeth

  Hallo Hanne,

  Ik weet niet of inmiddels je trekprobleem is opgelost, maar ik reageer toch nog maar even. Ten eerste is het belangrijk om te weten waarom je hond zo trekt. Zo zie ik vaak bij onzekere honden dat zij enorm hard trekken. Ook honden die hun energie niet voldoende kwijt kunnen. Eindelijk is er actie in de tent voor hun..dus dat is belangrijk om dat te onderzoeken. Onzekere honden willen ook maar weg en zijn erg onrustig buiten. Dus zaak is het om hier aan te gaan werken.. Zodra jouw hond meer rust gaat krijgen, zal hij vanzelf minder gaan trekken en dan kunnen onderstaande tips ook gaan werken. Zodra jouw hond te onrustig/ te onzeker of wat dan ook is, dan is het lastig om hem iets te leren als hij/zij aan het overleven buiten is.

  Reageren
 4. Marc Jacobs

  Beste, een “gemakkelijke” oplossing kan ik je niet aanreiken, maar een belangrijke achtergrond gedachte misschien wel: het gaat over een Husky; dit ras hoort bij de zogenaamde “slede honden” die gedurende honderden generatie gekweekt werden om sleeën te TREKKEN… dat zit dus in hun genen. Mij lijkt het echt belangrijk om een manier te vinden die deze (trek)-’behoefte’ van je hond kan invullen. (naast info op het WEB, zijn er clubs en verenigingen die je advies kunnen geven) Daarna kan je desgewenst aan ‘gewoon’ wandelen beginnen werken.
  Grts, Mc J

  Reageren
 5. Martha

  Een aanvullende opmerking op mijn eerder bericht (nr.7).

  Beste Hanne, ik lees dat jouw hond ‘het gevecht om de Gentle Leader meestal wint’.

  Je hond wordt dus beloond als hij zich verzet. Op die wijze zal hij zich nooit aan de GL overgeven. Het verzet levert hem immers wat op.

  Het klinkt goed dat je de GL wilt linken aan iets leuks en positiefs. Neem er de tijd voor, wees zelf rustig, heb geduld- en vertrouwen, laat de hond rustig kennis maken met de GL door deze uitgebreid te laten besnuffelen, leg er evt een lekker snoepje in. Doe alles bij stukjes en beetjes dus niet in een keer die GL over zijn snuit, gebruik nooit dwang. Oefen niet te lang achter elkaar, een paar minuten en langer niet. Zie het als een oefening en een oefening stop je elke keer op een GOED positief moment.Het uiteindelijke resultaat zou moeten zijn dat hij geheel vrijwillig zijn snuit in de GL steekt een kwestie van vertrouwen en vertrouwdheid, dus zo dat je hond de GL gewoon accepteert. Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden en ik hoop dat jij jouw weg hierin zult vinden. Het is mij duidelijk dat je van je hond houdt en het beste voor hem wilt.
  Sterkte met alles, blijf rustig en heb vertrouwen in jezelf en je hond.
  Met diervriendelijke groet, Martha

  Reageren
 6. Marttha

  Een Husky kun je niet zo maar vergelijken met andere honden, ze zijn heel eigenzinnig. Op Internet kun je wel het een en ander vinden over dit ras. Kijk bvb. ook eens op:

  http://siberische-husky.woefkesranch.nl/siberische-husky-levensruimte.php

  Ik denk dat jij je hond geen dienst bewijst met een Gentle Leader. Je schrijft dat de GL een hel is voor je hond ik denk dan ook dat je de hond er on-eer mee aandoet. Om dit probleem op te lossen zou je ook hulp kunnen zoeken bij een gedragskundige die bekend is met het gedrag van Husky’s.

  Het trekgedrag bij mijn hond heb ik op de vlg. wijze kunnen corrigeren. Zodra de riem strak stond, stond ik stil, keek haar niet aan en negeerde haar maar op het moment dat zij zich dan omdraaide en naar mij toekwam liep ik verder op rustige wijze. Blijf rustig en zelfbewust. Op een goed moment heeft de hond echt wel in de gaten dat trekken aan de riem haar niets oplevert.
  Ik heb deze werkwijze wel consequent volgehouden (bijna) zonder uitzondering.

  Ik hoop echt dat het je lukt dit probleem op te lossen en wens je daarbij alle succes toe.
  Martha

  Reageren
 7. Marijke

  Dag Hanne,

  Onze golden retriever trok ook erg aan de riem. Ik heb toen een u-lead voor hem aangeschaft. De eerste keer dat hij hem omhad vond hij het echt niet leuk en probeerde hij ook wel om hem af te krijgen. De volgende ochtend ben ik met hem buiten het dorp gegaan waar hij los kon lopen. Hij had het toen zo druk met snuffelen en alles wat een loslopende hond leuk vindt dat hij geen problemen meer had met de u-lead. Sinds die tijd gaat het goed. Het trekken is veel minder geworden en hij blijft nu ook links naast mij lopen terwijl hij eerst altijd alle kanten opliep.

  Reageren
 8. Joorke

  Hallo,

  mijn hond is wel wat jonger (1 jaar) maar hij trok ook en was te sterk om hem tegen te houden aan een gewone leiband. Op de hondenschool raden ze een gentle leader aan. Je zag dat hij er ongelukkig van werd en in plaats van te genieten van de wandeling (zoals normaal) had hij er helemaal geen zin meer in. Dan hebben we een U-lead gekocht. Hiermee verliest je hond zijn kracht zonder dat je hem pijn doet. Je moet dus wel consequent zijn maar hij kan je niet omvertrekken. Nu loopt mijn hond al bijna perfect!

  Reageren
 9. Ilonka

  Hallo Hanne,

  De gentle leader bootst een neusbeet na, waardoor de hond continue bestraft wordt, zodra hij die om heeft. Vandaar waarschijnlijk het verzet van de hond.

  Stilstaan bij het trekken van de hond, wachtten tot de hond terugkomt, dan belonen en dit constant blijven herhalen is een optie, tot hij leert dat trekken stilstaan betekent. Het kan wel een tijd duren, voordat de hond dit geleerd heeft.

  Met vriendelijke groet, Ilonka

  Reageren
 10. jeanet

  probeer dit even via een hondenschool.
  ik heb zelf ook een hond gehad die trok maar dat is afgelopen nu.
  beloon bij goed gedrag, klik en geef lekkers.
  ga stil staan als je hond volgens jou trekt.

  Reageren
 11. Annemarie

  Hallo,
  Heb je u lead al eens geprobeerd.. Is ook zoiets als gentle leader maar dat gaat niet over de neus maar over de borst. Je kan ze alleen op internet verkrijgen. Bij ons in de hondenschool zijn al 2 mensen die ze gebruiken en ze zijn allebei heel tevreden, hond trekt niet meer. Misschien te proberen.
  Groetjes Annemarie

  Reageren
 12. anita

  hallo Hanne tip op je vraag is veel geduld maar het lood
  je hond voor het wandelen Deze oefeningen moeten zowel met lijn (korte en voor afstand lange lijn) begin met een korte gewone lijn 1 beginnen als je de lijn geeft aangedaan doe je de hond zitten naast u een paar sec.. en vertrek niet zolang de hond niet blijf zitten als hij zit wacht 10sec..
  dan pas begin je te stappen van zodra de hond trekt verander je van richting als je twee stappen kan doen zonder trekken je hond belonen geduld en als je niet toe geeft aan de hond zal je geduld beloon worden maar doe het op een rustige plaats om te begin in je tuin als dat kan dan in een rustig straatje je moet niet bang zijn van het 20keer te moeten veranderen van rigting maar het zal zeker loon en ik had het ook voor met onze boy
  succes geduld zal belonen

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *