Mijn hond schuift telkens over de grond met zijn achterste
Door Dr. Kaat de Ridder van dierenartsenpraktijk Nieuwe Dijk

Mijn hond schuift telkens over de grond met zijn achterste. Wat nu?
Dit noemt men ook wel eens sleetje rijden.

Waarom doet een hond dit?

Als je jouw hond zijn achterste bekijkt als een klok, dan zitten er op vijf en zeven uur kliertjes. Deze kliertjes zijn elk verbonden met een zakje. Deze komen dan via een smal kanaaltje uit op het einde van de poep. Dit worden de anaalklieren genoemd, ook wel eens de stinkklieren.

De zweetklieren in je lichaam produceren zweet. Speekselklieren maken speeksel. Anaalklieren maken een zeer stinkende brij aan. Het stinkt werkelijk naar rotte vis. Deze brij verzamelt zich dan in de anaalklierzakjes.

Als een hond stoelgang maakt dan perst hij zijn achterste samen. Op het einde van het stoelgang maken, worden dan die anaalklieren geledigd.

Soms verstoppen de anaalkanaaltjes en dan kan de brij er niet uit door alleen persen. De zakjes blijven zich vullen en zijn dan voelbaar als knikkertjes langs de poep. Deze knikkers storen de hond. En hij gaat proberen die zakjes leeg te duwen door over zijn achterste te schuiven op het gras of op het tapijt. De hond begint dan ook vaak achter zijn staart te jagen. Als hij geluk heeft zullen de kanaaltjes zich openen en komt er een stinkende, bruine, korrelige brij uit.

Als de kanaaltjes verstopt blijven, dan gaan bacteriën beginnen woekeren in de anaalklierzakjes. Er ontstaat dan een anaalklierontsteking. Dit is voor je hond zeer pijnlijk. Het achterwerk ziet dan erg rood, is gezwollen en erg pijnlijk. Dan is het zeker tijd om naar de dierenarts te gaan. Zoniet ontstaat er een abces met eventueel een fistel.

Honden die regelmatig last hebben van hun anaalklieren, kunnen beter een keertje meer langs de dierenarts passeren om de kliertjes te laten leeg knijpen. Eventueel kan de dierenarts het jou aanleren. Soms worden deze klieren samen met het zakje operatief verwijderd, als de hond regelmatig ontstekingen heeft.

Een tweede reden waarom een hond over zijn achterste schuift, is een wormbesmetting. Dit komt voornamelijk bij pups voor. Hier is dus een goede wormkuur nodig.

Een derde reden is dat je hond gewoon jeuk heeft achteraan. Vaak bij allergische patiënten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *