Pup opvoeden, doe het aub goed.Je komt binnen en je hond heeft iets stuk gemaakt. NIET STRAFFEN, je hond is wel onder de indruk van jouw boos zijn, maar weet echt niet waarover het gaat. Zo maak je enkel zijn vertrouwen in de mens stuk, hij was zo blij je te zien en krijgt dan op zijn kop!
Je hond bijt dingen stuk, blaft of plast als hij alleen is.
Waarom doet hij dit?
Voor ons niet zomaar te begrijpen. Maar als je weer terugkijkt naar de behoefte van een hond om samen te zijn en bij een groep te horen, begrijp je waarschijnlijk wel dat hij dit doet omdat hij zich alleen voelt.
In de ogen van de hond is zijn leider, zijn vriend, zijn steun weg. In de natuur blijft een roedel altijd samen. De roedel zal samen jagen en daardoor ook kunnen overleven. Een achtergelatene is dus in gevaar. Een wolf die uitgesloten wordt uit de groep is ten dode opgeschreven als hij zich niet vlug kan aansluiten bij een andere groep wolven. Natuurlijk is onze huishond geen wolf en door de jaren heen al heel wat ‘vermenselijkt’; toch kun je door het gedrag te vergelijken met dat van een wolf heel wat leren. Een hond heeft graag gezelschap en moet leren dat hij soms alleen moet zijn.

Je zou het graag anders hebben, je hond willen meenemen naar school of je werk. Maar het kan gewoonweg niet altijd. Hij zal eraan moeten wennen. Leer je hond alleen blijven met korte periodes en maak deze periodes telkens langer. Laat hem niet ineens een hele dag alleen. Stop hem als je bijvoorbeeld vlug even naar de bakker gaat in zijn bench met wat lekkers of een leuk speeltje. Ook als je thuis bent is het goed dat je hond even alleen gelaten wordt.

Tip: je hebt in de handel van die speeltjes waar je wat koekjes of voer in kunt stoppen, de aandacht van je hond gaat dan niet meer uit naar het alleen zijn maar naar het eten, wat voor de meeste honden veel goed maakt. Voor ze het weten ben je alweer terug en hebben ze gemerkt dat er niks aan de hand is.

Nooit reageren als je hond blaft, piept, jankt, zeurt, krabt of wat dan ook. Ga pas terug als hij weer stil is. Ik weet het, het is wel moeilijk om zo streng te zijn maar wel zo fijn voor later. Zelfs als je boos reageert en zegt dat hij STIL moet zijn, heeft je hond gewonnen. Door het blaffen kreeg hij aandacht. Positief of negatief, hij heeft aandacht gekregen!

Dus wacht tot hij braaf of stil is en reageer pas dan. Steeds volhouden, wees daarin zeer consequent.
Slaan met de hand of bijvoorbeeld een opgerolde krant zal wel gehoorzaamheid afdwingen maar het is niet iets wat de hond begrijpt. Het kan ervoor zorgen dat je hond onzeker en angstig wordt. Jij bent in de ogen van je hond de leider. Je kunt beter goed gedrag belonen. Als je een beetje rondkijkt bij de voorgaande nummers kun je meer lezen over hoe je dit aanpakt.

Bestaat jouw gezin uit meerdere leden, spreek dan met elkaar af om het allemaal op dezelfde manier aan te pakken.
Spreek ook met hun af dat jullie steeds dezelfde woordjes gebruiken als je iets vraagt van je hond. Bijvoorbeeld liggen, zit, of nestje. Een jonge hond heeft in een korte tijd heel wat te verwerken en te leren. Laat hem ook op adem komen en ga er niet de hele dag mee rondlopen. Laat hem lekker pup zijn! Dus wat basiscommando’s zijn geen ramp maar ga niet overdrijven. Het advies dat wij kregen is om pas vanaf 16 weken te beginnen met gehoorzaamheidsoefeningen omdat dit de rangorde-periode is. Door de oefeningen leert de hond in te zien dat hij je moet gehoorzamen en dat je dus hoger in de rang staat.
Maak het de hond makkelijk en wees kort in je commando’s. Dus ZIT, LIG, NEST is voor ons een beetje zielig voor zo’n schattig pupje, maar toch beter. Je hond begrijpt de klanken maar verstaat echt geen zinnen. Dus ‘Ga jij alsjeblieft even voor het baasje zitten’ is voor de hond gewoon een aaneenschakeling van klanken. Om daar dan iets nuttigs uit te halen is voor hem heel moeilijk.

Dus niet: zit, zit, ga nu eens zitten schatje… En dan nog eens vijf keer herhalen. Duidelijk krachtig ZIT moet voldoende zijn. Beloon bij het gehoorzamen overduidelijk. De basis die je legt bij je pup zal jou later een geweldige band met de hond bezorgen. Want als hij eenmaal zijn plaats weet en de commando’s begrijpt en uitvoert, dan zul je merken dat consequent opvoeden een veel gelukkigere hond als resultaat heeft.

Heb je problemen met het gedrag van je hond, dan kun je contact opnemen met een gedragsbegeleider of iemand van een hondenschool. Zij zullen vragen naar de omstandigheden en waarschijnlijk jou en je hond willen zien om de oorzaak te bepalen en een oplossing te zoeken. Een puppycursus is niet alleen leuk, maar ook een goede basis voor je hond. Je hebt ook meteen iemand in de buurt die je kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Pup opvoeden, doe het aub goed.

 1. Ria

  Hallo Bianca,

  De regels en adviezen die hierboven staan kunnen ook heel goed gebruikt worden voor honden die al wat ouder zijn. Dat maakt niet uit. Als ik het verhaal zo lees doet je zoon heel goed zijn best en gaan er steeds meer dingen de goede kant op. Nu laat je echter ook een heleboel probleemgedrag horen waar niet zomaar een antwoord op gegeven kan worden. Dat ga ik dus ook niet doen. Ik weet niet of je zoon ook naar een hondenschool gaat, maar zelf zou ik me voor kunnen stellen om dit wel te gaan doen en dan heel kritisch te kijken waar dat is. In ieder geval een hondenschool waar ze werken met kleine groepjes en hij ook de vragen/problemen kan bespreken en advies krijgt. Misschien is in eerste instantie individuele begeleiding het beste en dan stap voor stap uit bouwen naar een groep. De hond heeft in zijn allerprilste begin al zoveel negatieve ervaring op gedaan zodat het heel veel tijd en energie zal gaan kosten om hem weer vertrouwen te geven in alles. Dus heb veel geduld. heel veel succes

  Reageren
 2. Tonny

  Na bovenstaand verhaal gelezen te hebben, wil ik ook iets over mijn hondje vertellen, die nu 6 is en een Jack Russel.
  Hij kwam bij mij februari 1 jaar geleden en heeft wel iets weg van het verhaal van Bianca.
  Veel en hard blaffen, als de bel gaat oorverdovend geblaf, wat ik ook doe , in zijn zij prikken, riem om als ik weet, dat er iemand komt etc.Ook brommers en fietsers valt hij aan, tijdens het wandelen, altijd geef ik hem dan een trek aan zijn riem.
  Wat hij ook doet, als hij wil eten, gaat hij heel hard tegen zijn bakje meppen. Het lijkt leuk maar het is een vreemd gedrag. ik zet zijn bak dan weg. Verder is hij lief en aanhankelijk, alleen die rare trekjes zijn aangeleerd, hij komt van een jong gezin, die waarschijnlijk weinig tijd voor hem hadden. De zenuwachtigheid is nu ver weg, hij kan nu heel relext zijn.Wat hij wel doet is zelf in zijn banch gaan, als ik het licht uit doe of de televisie sávonds..

  Reageren
 3. Bianca

  Beste Rudi en Nanny
  Mijn zoon heeft een hond van 1 jaar oud.
  Het is een teef.Ze is voor de eerste keer loops geraakt.
  Nou is mijn vraag,of hetgeen wat hier boven geschreven is over de opvoeding van een hond ook geschikt is voor deze wat oudere hond.
  Hij heeft deze hond nog niet zo erg lang.De hond heeft hiervoor meerdere bazen gehad en heeft ook mishandelingen meegemaakt.
  De hond is toen ze wat jonger was,aangevallen door een andere hond,die de helft van haar oor had afgebeten.Er was niet veel aan te doen,dus heeft de hond er een half oor aan overgehouden.Maar dit maakt haar er niet lelijk door.
  Misschien kan dit een reden geweest zijn,waarom ze zo is geworden.
  Ik wil u laten weten,wat de hond allemaal mankeert.
  Als ze uitgelaten word,blaft ze de auto’s,bussen en zelfs fietsers aan.
  De vorige eigenaar,heeft de hond altijd gemuilkorfd als ze werd uitgelaten.Hij vertelde dat het het beste is dit te blijven doen,omdat anders de kans groot zal zijn dat ze de mensen zal bijten.
  Het was een zeer nerveus en drukke hond,die je meesleurde bij het uitlaten
  Ze is met hulp van mijn zoon,nu wat rustiger geworden,laat ook de eendjes met rust die ze van te voren altijd aanviel.
  Het enige wat ze nog steeds niet kan laten is,dat ze de auto’s en bus wil aanvallen,ja zelfs de rolschaatsers.
  ook is ze zeer rumoerig en blaft ze als ze een wandelaar met een hond tegen komt en zo ook tegen de katten.
  Veel is ze al afgeleerd,maar nou is er iets nieuws bij gekomen.
  Het gezin van mijn zoon,bestaat uit vier personen,waarvan mijn zoon en drie dochters van hem.
  Om de beurt laten ze dan ook de hond uit,wat redelijk goed gaat.
  Maar als ze onder het wandelen ergens over kwaad geraakt,probeert ze in de hand te bijten en trekt ze heel hard ,waardoor het kind al haar krachten moet gebruiken om de hond bij zich te houden.Bijten doet ze niet echt,het is meer wat knijpen met de tanden waardoor degene er blauwe plekken aan over houd.
  De muilkorf heeft mijn zoon achterwege gelaten.
  Nou is het zo,dat de hond vaak poept en plast.
  Ze geeft wel duidelijk aan,dat ze naar buiten wil,maar soms door eigen schuld van deze familie,doet ze de behoefte en plassen in huis.Af en toe zijn ze er te laat bij.
  Ze moet op tijd uitgelaten worden,dit doet mijn zoon dan ook heel vaak.
  Hij laat de hond vijf x per dag uit,alle vijf keren plast en poept hij dan ook.De laatste wandeling word dan om 22.00 uur
  Wat ook het geval wel eens is,is dat de hond ondanks dat ze uitgelaten word,dan toch nog de behoefte in huis doet en meestal in de nacht.
  Straffen zal mijn zoon nooit doen,maar laat wel weten dat ze iets gedaan heeft wat niet mag!
  Als ze ergens naar toe willen,waardoor de hond een paar uren alleen achter moet blijven,dan is het ook raak.
  Als ze dan thuiskomen,heeft de hond dan een plas gedaan en ook de behoefte,ondanks dat ze van te voren goed is uitgelaten.
  Ze heeft de vloerbedekking stuk gebeten,de kabels van de tv door gebeten en zo ook aan de deur gekrabd,waardoor deze goed beschadigt werd.
  Straf krijgt ze niet,maar mijn zoon laat wel weten dat ze fout heeft gedaan en ze toont ook aan dat ze iets gedaan heeft wat niet mag.
  Mijn zoon is een grote dierenvriend en zo ook zijn kinderen.
  Hij geeft het niet op en wil de hond zeker niet kwijt.
  Wat moet hij hieraan doen,hoe moet de opvoeding zijn voor deze hond.
  Hij krijgt s’morgens drie sneetjes brood met wat brokjes en s’avonds tegen 18.00 uur wat meer van de brokken en vier sneetjes erbij.Is dit voor haar dan de juiste voeding?Mijn zoon heeft deze maaltijden vermindert,omdat hij bang is dat ze teveel eet,waardoor ze dik word en dat dat dit de reden kan zijn,van vaak ontlasting hebben.Toen hij haar kreeg,kon je de ribben tellen,nu is ze gelukkig mooi bij gekomen.
  Ze word op tijd beloond, met een klein hondenkoekje of een stukje van een smaak strip.
  Dit krijgt ze tijdens het wandelen als ze iets goeds heeft gedaan,bv een plasje en poepje.
  Nou moet ik wel zeggen,dat de kinderen vaak met de hond spelen en vooral met de bal.
  Ze vind het dan heel leuk,maar kan dit geen nare gevolgen hebben voor de hond?
  Ze blaft heel vaak ,ook in de nacht bij elk geluidje wat ze hoort.
  De vorige eigenaar liet bij het weggaan haar in de bench
  en wel voor een paar uur.
  Mijn zoon heeft dit nooit willen doen,omdat hij niet kan hebben dat hij dit dier opgesloten moet worden.
  Hij ligt gewoon op de stretcher in de gang bij de voordeur en ze kan eventueel naar boven als ze dat wil.
  De huiskamer deur en de slaapkamerdeuren houd hij dan wel dicht.Zelfs de deurklinken heeft hij moeten verzetten,omdat de hond de deuren kon openen.
  Ik denk dat ik zowat alles wel in deze brief aan u beiden heb laten weten over het gedrag van baas met hond.
  Ik hoop gauw van u te horen,hoe het met de opvoeding van de hond verder moet gaan.
  In afwachting verblijf ik
  met vriendelijke groet
  Bianca.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *