Wat te doen als je hond vaak wagenziek is?

Door Antoinette van Dog Attitude

Hallo,

Wij hebben een Drentsche Patrijshond van 16 maanden die enorm wagenziek is. Binnen 5 minuten moet hij al overgeven. Gewoon in de auto zitten, zonder te rijden, levert al een enorme kwijlpartij op.

Hoe krijgen we hem zover dat hij ontspannen in de auto stapt en het gewoon leuk gaat vinden?

We hebben al Primatour geprobeerd, doch zonder resultaat. Nu krijgt hij Zinzarizine (of zoiets). Dit helpt wel maar dan is hij wel groggy. Hij heeft ook al relax pillen gehad. Dit werkt wel, tenminste hij geeft niet over, kwijlt wel en voelt zich duidelijk niet op zijn gemak.

Verder is het een schat van een hond met gevoel voor humor. Hij is altijd vrolijk en weet duidelijk wat hij wel of niet wil. Ben benieuwd naar jullie antwoord.

Groetjes Astrid

Beste Astrid,
Wat enorm vervelend dat je hond altijd wagenziek wordt.

De oorzaak van de misselijkheid met overgeven tot gevolg heeft met 2 dingen te maken. Aan de ene kant raakt het evenwichtsorgaan van de hond in de war, vergelijkbaar met zeeziekte bij mensen, door de bewegingen en trillingen van de rijdende auto. Aan de andere kant speelt opwinding en angst een rol.
Beide factoren hebben samen of apart zoveel invloed op de hond dat hij moet overgeven. Dit braken en het misselijke gevoel dat honden hebben kan uiteindelijk ook een gewoonte worden, waarna honden zelfs in een stilstaande auto of in de buurt van een auto angstig kunnen worden en gaan braken.
Autotraining
We moeten de hond gaan leren dat autorijden niet iets onaangenaams is maar iets aangenaams. Om te beginnen is het dan belangrijk dat de hond de auto als een veilige en aangename plek gaat ervaren. Aangezien gewoon in de auto zitten zonder te rijden al een kwijlpartij oplevert is de eerste stap, het in de buurt zijn van de auto, aangenaam maken.
Parkeer de auto zodanig bij het huis dat er gemakkelijk rondom de auto met hond kan worden gespeeld.
Geef uw hond vlak bij de auto zijn eten. Als dit goed gaat herhaal je deze stappen maar nu met een stationair lopende auto. Als dit voortaan vlotjes en ontspannen verloopt dan is de volgende stap te spelen en eten te geven in de (stilstaande) auto, eerst weer zonder en later met stationair draaiende motor.
Het doel van deze training is dat de hond de auto met iets prettigs gaat associëren.

Pas als de laatste stappen zonder problemen verlopen, kan het eerste ritje gemaakt worden. De hond dient dan ongeveer 6 uur voor vertrek geen eten meer te krijgen. Een persoon bestuurt de auto terwijl een ander persoon met de hond rustig speelt. Let erop dat u de eerste rit echt niet langer maakt dan een paar honderd meter. Zoek tevens een rechte goed geasfalteerde weg uit.
De afstand moet dusdanig zijn dat de hond niet onrustig of angstig wordt.
Langzaam kan daarna de afstand en de snelheid van de rit worden vergroot.

Bij de gehele training is het van belang dat u de houding van de hond goed in de gaten houdt en zijn lichaamstaal kunt lezen. Als de hond een lage houding laat zien, (oren naar achter en staart laag) dan heeft hij op dat moment angst. U bent dan een stap te ver gegaan in de training. De stappen moeten dusdanig worden opgebouwd dat de hond niet onrustig of angstig en daarmee niet misselijk wordt. Afhankelijk van de duur en de ernst van het probleem zal u langzaam of misschien wat sneller een stapje verder in de training kunnen gaan. Uw hond bepaalt echter hoe lang de training zal duren.

Aanvullende oplossing
Eventueel zou u een D.A.P. spray kunnen gebruiken om de hond gerust te stellen en zijn angst te verminderen. De D.A.P. spray bootst het effect na van het natuurlijk kalmerend feromoon dat ook door de zogende moederhond wordt afgegeven om haar pups te kalmeren en gerust te stellen. De D.A.P. spray is verkrijgbaar bij uw dierenarts.

Bench
Als de hond thuis een bench heeft en de bench als een vertrouwde veilige plaats beschouwt dan zou ik adviseren om de bench in de auto te zetten. Een bench als transportmiddel in de auto draagt bij aan een stuk veiligheid voor zowel de bestuurder als de hond en zorgt ervoor dat de hond tijdens het rijden niet heen en weer wordt geschud.

Ik hoop dat het lukt om met behulp van deze adviezen uw hond van zijn wagenziekte af te helpen.
Met vriendelijke groet,

Antoinette Peeters
Gedragstherapeut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *